Verkoelende huidverzorging

Menu

Jeuk

Jeuk oftewel pruritis is een gevoel van de huid dat de drang geeft om te krabben of te wrijven. Hevige jeuk kan soms erger aanvoelen dan pijn.

Soms is de jeuk zo erg dat men de huid beschadigd door het vele krabben. Jeuk kan plaatselijk en licht zijn maar het kan ook over het hele lichaam voorkomen. De jeuk ontstaat door het vrijkomen van histamine in de huid. Hierdoor worden via aparte zenuwen “jeuk signalen” doorgegeven aan de hersenen. Deze zenuwen zijn ook gevoelig voor warmte. Dat zou kunnen verklaren waarom jeuk bij afkoeling van de huid afneemt.

Jeuk kan ontstaan door veel verschillende oorzaken. Denk daarbij onder andere aan allergieën, huidaandoeningen, eikenprocessierups, brandnetels, insectenbeten, (netel)roos of door een droge huid. Meestal is de oorzaak heel duidelijk en aanwijsbaar (muggenbeet), het komt echter ook voor dat de oorzaak onbekend en moeilijk te traceren is (allergische reacties).

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende middelen die kunnen helpen om jeuk te verminderen. Een van de meest gebruikte werkzame stoffen is menthol. Producten met menthol werken direct verkoelend en jeukstillend. De werking van menthol is overduidelijk bewezen en terug te vinden in de medische literatuur. Het gebruik van producten waar menthol in zit is door de jaren heen veilig en effectief gebleken.

Als u twijfelt of een bepaald product geschikt is voor uw klacht dan kunt u of contact met ons opnemen of u kunt advies inwinnen bij een apotheker, een gediplomeerd drogist of bij uw huisarts. Raadpleeg altijd uw huisarts als klachten blijven aanhouden.


© 2019 | Mentho10® is een geregistreerd merk van Galvastore B.V.