Verkoelende huidverzorging

Menu

Waterpokken

Deze kinderziekte begint met vlekjes, die de tweede dag overgaan in blaasjes. De blaasjes drogen na enige tijd in. Er ontstaan dan korstjes die er afvallen zonder littekens achter te laten.

De blaasjes komen voor op romp, gezicht en ledematen en soms enkele in de mond. Koorts en jeuk komen voor maar maken het kind niet echt ziek. Door krabben kunnen de blaasjes geïnfecteerd raken. Waterpokken (Varicella) wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus, dit virus is identiek aan het virus herpes-zoster (gordelroos). Waterpokken is een goedaardige ziekte die echter bij kinderen met een verminderde weerstand levensbedreigend kan zijn. De ziekte komt over het algemeen voor bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Deze ziekte is zeer besmettelijk. Besmetting vindt plaats via besmette luchtdruppeltjes of door direct contact met de blaasjes. Vanaf één dag voor het uitbreken van de blaasjes, totdat de huidblaasjes zijn ingedroogd, is het kind besmettelijk. Dit duurt meestal tien dagen.

De jeuk kan bij kinderen ouder dan twee jaar met een mentholgel of mentholpoeder (niet op open wondjes) behandeld worden. Houd de nagels van uw kind schoon en kort. Vermijd krabben, dit verergert de jeuk en kan littekens veroorzaken. Wanneer uw kind geen koorts heeft, mag het naar buiten. Vermijd wel het contact met andere kinderen en laat uw kind niet in het zand of de modder spelen, omdat waterpokken door bacteriën geïnfecteerd kunnen worden. Als er plekjes in de keel aanwezig zijn en uw kind heeft keelpijn, dan kan een waterijsje of koude drank verlichting bieden. Als waterpokken gepaard gaan met hoge koorts en keelpijn kan dit ook wijzen op een complicatie. Raadpleeg in een dergelijk geval altijd uw huisarts.

Als u twijfelt of een bepaald product geschikt is voor uw klacht dan kunt u of contact met ons opnemen of u kunt advies inwinnen bij een apotheker, een gediplomeerd drogist of bij uw huisarts. Raadpleeg altijd uw huisarts als klachten blijven aanhouden.


© 2019 | Mentho10® is een geregistreerd merk van Galvastore B.V.